Zaman Yönetimi

Yalnızca 6 Adımda Zaman Yönetimi

Yapacağın bir sürü şey var değil mi? Yapılacaklar listen uzuyor, nereden başlayacağını bilmiyorsun. Başlıyorsun başlamasına, ama aklın bir anda listedeki başka bir şeye veya listede olmayan başka bir işe mi kayıyor? “Brooklyn Nine-Nine’ın yeni sezonu gelmiş, bir bölüm izleyeyim. Zaten bir bölüm 20 dakika.” diyenleri duyar gibiyiz.

Ama orada dur. Çünkü beynin sandığın gibi “multitasking” (birden fazla işi aynı anda yapmak) yapamıyor [1]. Beynimiz, iki farklı iş arasında geçiş yaparken zamana ve enerjiye ihtiyaç duyuyor. Yani, sanılanın aksine multitasking bizi yavaşlatıyor ve verimliliği azaltıyor. Bu yüzden odağını bir işe verip zamanı efektif kullanmanın bir yöntemin seninle paylaşacağız.

Francesco Cirillo tarafından geliştirilen Pomodoro tekniğinden [2] bahsedeceğiz. “Daha çok değil, daha akıllı çalış” mottosuyla ortaya çıkan bu tekniğin adını daha önce duymadıysan da eminiz başkalarının benzerini uyguladığını görmüşsündür. Uzun süreli deneyimlere dayanan bu tekniğin 6 adımı var. Biz de ekstra bir adım ekledik, denemeye değer bir yöntem elde ettik:

  1. Yapılacaklar listesi hazırla: Öncelikle işe koyulmadan önce neler yapman gerektiğini hatırlamalısın. Bunları bir kağıda yazarak somutlaştır ki aklının kalacağı bir işi geride bırakma. Seni bekleyen işleri netleştir.
  2. Tamamlaman gereken işi/görevi seç: Yapılacaklar listesini hazırladıktan sonra da o an önceliklendirmen gereken bir işi/görevi seç. Yapılacaklar listeni bir kenara bırak, seçtiğin işi/görevi ayrı bir kağıda yaz. Odaklanmaya başladın bile!
  3. Zamanlayıcını 25 dakikaya kur (25 dakikalık zaman dilimine Cirillo Pomodoro adını veriyor): Telefonunun zamanlayıcısını veya ayrı bir zamanlayıcın varsa onu 25 dakikaya kur.
  4. Alarm çalana kadar seçtiğin işi yap: 25 dakika dolana, alarmın çalana kadar yalnızca ama yalnızca seçtiğin iş/görevle ilgilen.
  5. Alarm çaldığında görevin yanına bir tik at: Her alarm çaldığında bir Pomodoro’yu tamamladığın için işi/görevi yazdığın kağıda bir tik at. Bakalım işi kaç Pomodoro’da tamamlayacaksın?
  6. Kısa bir ara ver (5 dakika iyi bir tercih): Bir Pomodoro’yu tamamladın, kendine biraz dinlenmek için zaman tanı. Arayı ne kadar uzun tutarsan diğer Pomodoro’ya başlaman o kadar zor olur. Dikkat!
  7. Her 4 Pomodoro’yu tamamladığında uzun bir ara ver: 4 tane Pomodoro’yu devirdin mi? 100 dakika + araları toplarsan epey çalıştın. Uzun bir arayı hak ettin. Arayı ne kadar uzun tutacağına kendin karar ver.

Pomodoro aralığını Cirillo 25 dakika olarak tanımlamış, ama sen kendine adapte edip daha uzun veya daha kısa bir zaman aralığı belirleyebilirsin. Biz süreyi 40 dakikadan fazla tutmamanı öneriyoruz.

Peki biz neler öğrendik?

  • Yapılacaklar listeni sıralarken kendine hedeflerini ve gayeni hatırlatmalısın. Evet, listeye bir sürü şey yazdın, ama bunlar senin hedeflerine ulaşman için gerekli mi? Yoksa yalnızca yapmış olmak için mi yapacaksın? Böylece önceliklerini belirlemen kolaylaşacak.
  • Pomodoro’yu uyguladıkça benzer işlerin ne kadar zaman aldığını öğrenecek, bir sonraki işlerini de bu deneyimlerden yararlanarak daha iyi planlayabileceksin. Haftalık planlama yapmayı seviyorsan bir işin tahmini ne kadar zaman alacağını bilmek seni rahatlatacak.
  • Bir Pomodoro’ya başlarken daha önce nerede kaldığını, bitirirken ne kadar yol katettiğini gözlemlemek önemli. Bu da ayırdığın zamanı nasıl daha verimli kullanabileceğine dair sana fikir verecek.
  • 25 dakikanı, Pomodoro’nu, tamamen üzerinde çalıştığın işe adamalısın. Bu da dikkat dağıtıcı unsurlardan kurtulmak demek. Telefonunun zamanlayıcısını kullanıyorsan bile telefonu çalıştığın alandan uzak tutmak veya sürekli mesajlaştığın arkadaşlarına “Pomodoro’ma başlıyorum” demek sana yardımcı olacak. Hatta arkadaşlarınla sözleşip Pomodoro’larınıza birlikte başlarsanız birbirinizi de motive edebilirsiniz.

Pomodoro’yu denemekten bir şey kaybetmezsin, ama denemeyerek belki de çok zaman kaybediyorsun. Neden bugün bir şans vermiyorsun?

Referanslar

[1] www.forbes.com/sites/travisbradberry

[2] francescocirillo.com/pages/

Gökçe Osmanoğlu

Gökçe Osmanoğlu

Jr. Danışman İlgi Alanları: Dijital Dönüşüm, Dijital Pazarlama, Çevik Yaklaşım ve Yönetimi

Leave a Reply